
Şapel, Kilise, Katedral, Bazilika… Yurt dışı gezilerinde çok sık duyduğumuz ama net ayrımlarını bilmediğimiz farkını merak ettğimiz yapılar. Nedir ne değildir diye bir araştırayım dedim. Buyrunuz;
Şapel: Şapel için öncelikle ‘küçük kilise’ diyebiliriz. Hastane, okul, kışla, saray, han, çarşı, havalimanı gibi yapılar bünyesinde de içinde bulunanların yararlanması amacıyla şapeller olabilir. bizdeki mescit.
Kilise: Bu kavram Hıristiyan mabetleri için kullanılan en genel sözcük. Rahip ayini buradan yönetir.
Bazilika: Katolik mezhebine göre Papalık makamının birtakım özel yetkiler verdiği kiliseler de mimari biçimine bakılmaksızın bazilika sayılabildiği mimari açıdan farklı olan yer.
Katedral: Genellikle şehrin en büyük kilisesine katedral denir ama bu kavramın büyüklükten ziyade dinî bir yönü vardır. Bu bölgelerin her biri piskopos, yani bir başpapaz tarafından yönetilir. Piskoposun görev yaptığı ve oturduğu kilise o piskoposluk bölgesinin en kıdemli ibadethanesidir. Bu nedenle katedral olarak anılırlar.
Manastır: Bu yapılar genelde inzivaya çekilen dinadamlarının kaldığı külliyelerdir. Bazı manastırlarda din adamı da yetiştirildiği görülür.. (bknz. gümüşler manastırı)
Özetle :
Şapel<Kilise<Bazilika<Katedral<Manastır