Öncelikle yurt dışına çıkacağınız araç, mutlaka sizin adınıza kayıtlı olması veya aracın üzerine kayıtlı olduğu kişinin de sizinle beraber seyahat ediyor olması gerekli.
Eğer araç üzerinize kayıtlı değilse de araç sahibi kişiden yada kurumdan vekaletname almanız gerekiyor.
Avrupa ülkeleriyle yapılan Viyana Antlaşması’na göre, artık çipli ehliyetiniz (uluslararası ehliyet de hala geçerli ama çok masraflı olduğundan tercih edilmiyor), schengen vizeniz ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) ile yurt dışına çıkış yapabiliyorsunuz. Eskiden uluslararası ehliyet şarttı. Şimdi çipli ehliyete bunun yerine geçiyor.
Bulgaristan sınırda uluslararası ehliyet istemiyor ama polis durdursa gösterebilmeniz gerekiyor. Bulgar polisi gıcıklığı ile meşhurdur, kendilerini avrupanın bekçisi olarak görmekte ve gereksiz gümrük korumasına girmektedir, bizzat şahit olduğum( https://tr.wikipedia.org/wiki/Dar%C4%B1dere ) ve yaklaşık 1 saat ceddime kadar sorulan sınır kapısı.
Gürcistan ise, ne uluslararası ehliyet, ne de çipli ehliyet istiyor. Belge toparlamanız gerekmiyor. Ehliyetiniz, ruhsatınız ve tüm yolcuların kimlikleri yeterli. Herşeyi sınırda hallediyorsunuz. Sınırda ibraz edilen şöför dışında kimsenin arabayı kullanmaması isteniyor. Ona göre ayarlamanızı yapın. Ayrıca pasaport gerekmiyor, nüfus kağıdıyla sınır geçebiliyorsunuz. Ama oradan da diğer ülkelere geçmeyi planlıyorsanız mutlaka yanınızda pasaportunuz olsun..